پیاز روز بلند یا روز کوتاه؟

پیاز یکی از سبزی های مهم و پرمصرف در جهان است که ارقام مختلفی از آن با خصوصیات مختلف در کشور کشت می شوند. ارقام پیاز را از نظر فصل کشت و نیاز به نور، به سه دسته روز کوتاه، روز متوسط و روز بلند تقسیم می کنند.
ارقام پیازی که در عرض های جغرافیایی پایین تر و زمانی که طول روز کوتاه است(در پاییز و زمستان)، رشد غده در آنها بیشتر است را ارقام روز کوتاه می گویند. طول روز مناسب جهت رشد ارقام روز کوتاه بین 12-11 ساعت است و مناسب استان های جنوبی ایران بوده و در پاییز کشت می شود. همچنین مناطق شمالی تر با زمستان های ملایم هم میتواند جهت کشت این ارقام مناسب باشد. ارقام روز کوتاه در پاییز کشت شده و در تابستان برداشت می شوند.
ارقام پیازی که در عرض های جغرافیایی بالاتر و زمانی که طول روز طولانی تر است(تابستان)، رشد غده در آنها بیشتر است را ارقام روز بلند می گویند. طول روز مناسب جهت رشد ارقام پیاز روز بلند بین 16-14 ساعت است و در مناطق شمالی تر و در اوایل بهار کشت می شوند.
برخی از ارقام پیاز را نیز که در بین این دو دسته فوق قرار دارند، ارقام روز متوسط می گویند. طول روز مناسب جهت رشد این ارقام 13-12 ساعت است. این ارقام مناسب کشت در استان های مرکزی و شمالی ایران است و در اواخر زمستان و اوایل بهار کاشته می شوند.
قبل از کشت پیاز باید شرایط آب و هوایی و طول روز در منطقه بررسی شود و باتوجه به شرایط محیطی منطقه رقم مناسب جهت کشت انتخاب گردد. اگر نیاز نوری پیاز مورد توجه قرار نگیرد و به عنوان مثال پیاز های روز کوتاه را در فصل بهار و در مناطق شمالی و مرکزی ایران کاشته بکاریم، غده ها کوچک مانده و به اندازه کافی رشد نمی کنند. همچنین اگر ارقام روز بلند در فصل پاییز در استان های جنوبی کشور کاشته شوند، غده ها به اندازه کافی رشد نخواهند کرد.