دسته‌بندی نشده

تعیین زمان مناسب سمپاشی

یکی از مشکلاتی که اغلب کشاورزان و باغداران با آن مواجه هستند، عدم کنترل مناسب آفت علارغم انجام سمپاشی های متعدد است. اولین نکته ضروری در کنترل آفت، شناخت آفت است. منظور از شناخت، تشخیص دقیق و اطلاع از چرخه زندگی آفت است. اغلب کشاورزان و همچنین برخی از کارشناسان به صورت تجربی سموم را تجویز یا استفاده می کنند که نه تنها تاثیری در کنترل آفت ندارد باعث بروز مقاومت به سموم نیز می شود. شناخت بیولوژی آفت از آن جهت حائز اهمیت است که هر آفت ممکن است در مرحله خاصی از چرخه زندگی به سموم حساس باشد و یا سم برای استفاده در مرحله ای خاص از زندگی آفت طراحی شده باشد، بنابراین استفاده از سموم بدون اطلاع از بیولوژی آفت نمی تواند کنترل مناسبی ارائه دهد. برخی از آفات بیشترین زمان رشد را در داخل بافت گیاهی (میوه، ساقه یا برگ) به سر می برند و تنها زمان اندکی در خارج از بافت گیاه و در معرض سموم قرار می گیرند و اگر سمپاشی در زمان مناسب انجام نشود تاثیری در کنترل آفت نخواهد داشت.

به عنوان مثال کرم سیب از جمله آفات کلیدی سیب است که در صورت عدم کنترل خسارت زیادی ایجاد می کند. حشره بالغ کرم سیب، شب پره کوچکی است که در فصل بهار و اواخر گلدهی درختان سیب ظاهر شده و روی برگ های نزدیک گل ها، کاسبرگ و نهج گلها تخمگذاری می کند. بعد از تفریخ تخم، لاروها مدت زمان کوتاهی در حدود 48 ساعت را روی قسمت های مختلف گیاه سرگردان هستند که این زمان، بهترین زمان سمپاشی است. بعد از این مرحله لاروها از محل اتصال دمبرگ به میوه، وارد میوه شده و ابتدا از گوشت میوه تغذیه کرده و سپس به سمت دانه ها رفته و از دانه ها تغذیه می کنند و در نهایت باعث ریزش میوه ها می شوند. بنابراین اگر بعد از ورود لارو به داخل میوه سمپاشی انجام شود، تاثیری در کنترل آفت نخواهد داشت و این اهمیت شناخت دقیق آفت و اطلاع از بیولوژی آن قبل از انجام هر گونه اقدام کنترلی را نشان می دهد. جهت تشخیص زمان دقیق سمپاشی راهکارهای متفاوتی وجود دارد یکی از ساده ترین و رایج ترین آنها استفاده از انواع تله ها است.

به عنوان مثال استفاده از تله فرمونی یا حتی نوری در باغ سیب، می تواند علاوه بر به دام انداختن جعمیت قابل توجهی از حشرات بالغ، زمان اوج ظهور حشرات بالغ را آشکار سازد. زمان اوج ظهور حشرات بالغ با شروع بیشترین میزان تخمریزی آفت مصادف است و با توجه به بیولوژی آفت، تخم ها بعد از 25-20 روز تفریخ شده و لاروها خارج می شوند و به این ترتیب می توان زمان مناسب جهت سمپاشی را تعیین کرد و  با دو بار سمپاشی به فاصله 10-7 روز پس از گذشت مدت زمان تفریخ تخم، بیشترین تعداد لارو را در معرض تماس مستقیم با سم قرار داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *